ZAŠTITA DJECE OD UBODA INSEKATA

13. lipnja 2023.

Dolazak toplijih i sunčanih dana boravak u prirodi podrazumijeva adekvatnu zaštitu protiv insekata. Ugrizi insekata obično su samo neugodni, uzrokuju privremenu nelagodu, svrbež ili bol. Ponekad, međutim, ubodi  mogu uzrokovati infekcije koje zahtijevaju brzu medicinsku pomoć ili uzrokovati teže alergijske reakcije koje mogu biti ozbiljne, čak i smrtonosne.

Kako zaštiti obitelj od ubode insekata?

  • Zaštitite prozore i vrata mrežama za kukce ili zavjesama, postavite mreže iznad dječjeg krevetića i kolica.
  • Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nosite odjeću svijetlih boja, zatvorene cipele, duge rukave i duge hlače. Šeširi širokog oboda mogu pomoći da se insekti drže podalje od lica.
  • Ne koristite mirisne sapune i parfeme na djetetu jer mogu privući insekte.
  • Na izloženu kožu nanesite repelent protiv insekte kada izlazite van.
  • Uklonite stajaću vodu kako se komarci ne bi razmnožavali u blizini vašeg doma.
  • Pokušajte ostati unutra kada su komarci najaktivniji (zora i sumrak).
  • Budite svjesni da se pauci mogu skrivati u neometanim hrpama drva, kutijama koje se rijetko otvaraju ili u kutovima iza namještaja.
  • Provjerite djetetovu kožu na kraju dana ako živite u području gdje ima krpelja, a dijete se igralo vani. Uklonite krpelja na siguran način.

Sredstva za zaštitu od insekata

Repelent označava sredstvo koje specifičnim mirisom odbija insekte; najčešće komarce, krpelje ili muhe. Nanose se na kožu, odjeću i odjevne predmete. Repelenti se dijele na prirodne repelente i repelente sintetskog podrijetla.

DEET (na etiketi označen kao N,N-dietil-m-toluamid) je najučestaliji sastojak konvencionalnih, sintetskih repelenata, odobren kao siguran i učinkovit za djecu.

Posljednjih godina se pojavila zabrinutost oko upotrebe proizvoda koji sadrže DEET.

Prijavljen je mali boj ozbiljnih neurotoksičnih učinaka kod male djece. Zbog toga postoji ograničena upotreba za djecu mlađu od 12 godina i upozorenje da se repelenti sa DEET-om ne smiju nanositi više od jednom dnevno. DEET je sintetička kemikalija i snažno otapalo, može otopiti plastiku, oštetiti boje i tkanine.(3)

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da repelenti koji sadrži ikaridin ili pikardin (na etiketi označen kao KBR 3023) učinkovito štite od komaraca, a mogu se primjenjivati od 3. godine djeteta. Na Europskom tržištu najveća dopuštena koncentracija ikaridina je 20% koji se može primjenjivati.(4)

Bitno je napomenuti da nema straha od štetnih učinaka sintetskih repelenata sve dok se koriste na pravilan način kao što je označeno na svakom proizvodu.

Prirodni repelenti najčešće sadrže mješavinu eteričnih ulja: eterično ulje citronele, geranija, čajevca, lavande, niaulia, itd. Oni se smatraju sigurnima za djecu.

Mnogi prirodni proizvodi i eterična ulja mogu biti iritantni za dječju osjetljivu kožu, stoga je bitno pratiti uputu proizvođača o učestalosti nanošenja i dobnoj granici od koje su primjenjivi. Eterična ulja se nikad ne smiju direktno i nerazrijeđeno nanositi na kožu.

Ostali proizvodi za koje nije dokazano da učinkovito djeluju protiv komaraca, uključuju narukvice natopljene kemijskim repelentima, samoljepljivi jastučići koji se mogu zalijepiti na dječja kolica ili krevetić te ultrazvučne uređaje koji ispuštaju zvuče valove dizajnirane da drže insekte podalje.

Što učiniti nakon uboda insekata?

Ukoliko dijete nema znakova alergijske reakcije, možete započeti liječenje kod kuće:

  • Uklonite žalac ili druge dijelove insekta iz kože.
  • Operite kožu blagim sapunom i isperite mlazom vode.
  • Stavite hladni oblog kroz barem 10 minuta.
  • Ako je ubod na ruci ili nozi, podignite taj dio tijela na povišeno kako bi smanjili otok.
  • Namažite mjesto uboda kremom koja sadrži antihistaminik kako bi smanjili svrbež te svakako pokušajte spriječiti češanje rane jer može uzrokovati infekciju.
  • Ako dijete osjeća jaki svrbež ili bolnost, možete mu dati odgovarajuću dozu antihistaminika u sirupu ili paracetamol protiv bolova.
  • Ako je dijete ikad prije imalo snažnu alergijsku reakciju, uvijek imajte sa sobom adrenalin za primjenu putem autoinjektora (EpiPen ili sl.). (6)

U slučaju pojave povišene temperature, bolova u mišićima i zglobovima, neobičnog osipa ili drugih općih simptoma, potražite liječničku pomoć.

Literatura:

  1. https://kidshealth.org/en/parents/insect-bite.html (11.06.2023)
  2. https://stampar.hr/hr/vase-zdravlje/kako-se-zastiti-od-komaraca (11.06.2023)
  3. https://www.consumerreports.org/health/insect-repellent/how-safe-is-deet-insect-repellent-safety-a4952100929/ (11.06.2023)
  4. https://off.com/en/education/active-ingredients/picaridin-what-it-is-and-how-it-works (11.06.2023)
  5. https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Insect-Repellents.aspx (11.06.2023)
  6. https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/zivotinje-i-insekti-zastita/ (11.06.2023)