Odabir školske torbe – na što obratiti pažnju prilikom kupovine?

28. svibnja 2024.

1.Veličina i težina školske torbe

Dovoljno velika da stane sve što dijete treba nositi u školu, ali ne prevelika ili preteška. Preporuča se da težina torbe ne prelazi 10-15% težine djeteta.

2. Ergonomski oblikovana

Kako bi se smanjio pritisak na kralježnicu i ramena djeteta.
Školska torba bi trebala imati obložene i podesive remene za ramena te po mogućnosti i remen za struk kako bi se teret ravnomjerno rasporedio po leđima.

3. Kvalitetan materijal

Treba biti izrađena od materijala koji neće izazivati iritaciju na koži ili oslobađati štetne kemikalije. Materijal torbe bi trebao biti lagan a izdržljiv.

4. Organizacijske značajke

Školska torba bi trebala imati dovoljno odjeljaka i džepova kako bi se omogućilo organiziranje školskih stvari i ravnomjerno raspoređivanje tereta. Teške knjige i predmeti bi trebali biti smješteni bliže leđima, a manje teški bliže vanjskom djelu.

5. Reflektirajuće oznake

Preporuka je da školska torba ima reflektirajuće oznake na sebi koje osiguravaju dobru vidljivost u mraku kako bi djeca bila sigurna kao pješaci u prometu.

Kada kupujete školsku torbu povedite dijete kojemu kupujete da može isprobati prema svojoj građi tijela, jer nije za svakoga ista torba dobra.

Na slici su preporuke torbi „Belmil“ i „Coocazoo“  koje su lagane(imaju navedeni raspon težine za pojedini model, ergonomski oblikovane i sve sadrže AGR certifikat(Aktion Gesunder Rücken = kampanja za zdrava leđa) koji je oznaka kvalitete koju dodjeljuju neovisni stručnjaci proizvodima koji pružaju potporu leđima i smanjuju rizik od razvoja bolova.