Objavljeni rezultati natječaja za upis djece rane i predškolske dobi u Dječji vrtić Ivančica za pedagošku godinu 2023./2024

Poštovani roditelji!

Obavještavamo Vas da su dana 20. lipnja 2023. godine objavljeni rezultati natječaja za upis djece rane i predškolske dobi u Dječji vrtić Ivančica za pedagošku godinu 2023./2024.
Rezultati su objavljeni na Oglasnoj ploči DV Ivančica, Ivanska.
Broj upisane djece u Dječji vrtić Ivančica u pedagošku godinu 2023./2024. sukladan je slobodnim kapacitetima Dječjeg vrtića Ivančica.
Roditelj djeteta koji je primljen u Dječji vrtić Ivančica dužan je do 27. lipnja 2023. godine javiti u Dječji vrtić ukoliko odustaje od upisa.

Obavijest o Ljetnoj organizaciji rada

Od 19.06.2023. godine započinje ljetna organizacija rada sukladno potrebama roditelja i pravom korištenja godišnjih odmora djelatnika.

Iako nije uvijek lako udovoljiti i pomiriti sve navedene kriterije, stručni djelatnici dječjeg vrtića čine ono što je u interesu djece i što je najbolje za njih. Rad s djecom u spojenim odgojnim skupinama je drugačiji i ima svoje posebnosti te se razlikuje  od onoga na što su roditelji naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu pa često dolazi do frustracije i nerazumijevanja. Roditeljima je teško shvatiti izmjenu odgojitelja, promjenu prostora i nova  pravila, ali to je ljetna organizacija rada sa svojim specifičnostima.

Odgojno-obrazovni rad tijekom ljeta specifičan je zbog uvjeta i načina organizacije  te se organizira sukladno potrebama roditelja za boravkom djece u vrtiću. Aktivnosti i igre prilagođavaju se vremenskim uvjetima pa se u najvećoj mjeri odvijaju tijekom jutarnjeg boravka na zraku u skladu s protokolom postupanja i preporukama za zaštitu od vrućine. Djeci je tijekom boravka u dvorištu omogućeno koristiti sredstva primjerena za ovo doba godine (voda, pijesak i sl.).

Ljeto u vrtiću

Za mnogu djecu ljeto može biti stresno zbog uvjeta u kojima se odvija. Naime, ovo razdoblje se može usporediti s procesom prilagodbe jer djeca obično borave u novom prostoru, okružena novim i nepoznatim prijateljima i odgojiteljima. Zato je važna kvalitetna priprema djece na novu situaciju, a to je zajednička obveza roditelja i odgojitelja.

Što možete učiniti kako biste dijete pripremili na boravak u vrtiću tijekom ljetnih mjeseci?

 • Razgovarajte s djetetom o novoj situaciji, objasnite mu promjene koje ga očekuju i ohrabrite ga da za sva pitanja i nedoumice se može obratiti novim odgojiteljima.
 • Prilikom dolaska prve dane ostavite si dovoljno vremena kako bi dijete upoznalo novi prostor, pronašlo odgojnu skupinu gdje će boraviti i odgojitelja s kojim ćete ga ostaviti.
 • Dobro proučite raspored boravka djece koji će se nalaziti na oglasnim pločama vaših odgojno-obrazovnih skupina.
 • Kožu djeteta zaštitite kremom za sunčanje i pokrivalom za glavu kako bi na suncu uživala sigurno i bezbrižno.
 • Dječji vrtić ima svoj protokol vezan za ljetnu organizaciju rada i prenošenje informacija o djeci i nekim specifičnim potrebama svakog djeteta, ali nije loše prilikom dolaska te potrebe napomenuti odgojitelju i usmeno, posebno ako su to zdravstvene poteškoće (febrilne konvulzije, astma, metaboličke bolesti – prehrana bez glutena, nutritivne alergije i sl.).
 • Odgojiteljima puno znače informacije o vašem djetetu i njegovim potrebama te je potrebno podijeliti s njima važne informacije, što im uvelike olakšava rad i upoznavanje vašeg djeteta.

Ljetna organizacija rada je nova i stresna situacija i za odgojitelje jer su i oni u novom prostoru okruženi nepoznatom djecom za koju su odgovorni i o kojoj se trebaju brinuti. Zbog svega već navedenog rad s djecom u spojenim odgojnim skupinama je drugačiji od onoga na što smo naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu i realno je očekivati da će djeca negodovati i da im je potrebno vrijeme da se naviknu na novu odgojnu skupinu i odgojitelja. Isto tako je nerealno očekivati od nepoznatih odgojitelja jednaki pristup i informacije o svom djetetu kao od svog matičnog odgojitelja s kojim se družite cijelu godinu i bilo je potrebno vrijeme da se upoznate. Stoga budite pozitivni i imajte povjerenje u odgojitelje kao stručne i kompetentne profesionalce te u stručni tim dječjeg vrtića koji prvenstveno vodi brigu o potrebama sve djece i u skladu s tim organiziraju rad.

Vaša djeca, njihova sigurnost i zajednička suradnja od velike nam je važnosti i samo zajednički možemo provesti rad ljeti na kvalitetan odgojno-obrazovni način.

S ljetnom organizacijom rada započet ćemo od 19. lipnja 2023. godine.

Priprema djece za jaslice i dječji vrtić

PRIPREMILI: stručni suradnici dječjeg vrtića

Polazak u jaslice, odnosno vrtić za svako dijete predstavlja veliku promjenu u životu. Dijete dolazi iz obitelji gdje se osjećalo sigurno, u njemu nepoznatu sredinu, među nepoznate osobe. Potrebno je proteći određeno vrijeme tijekom kojega se dijete prilagođava novoj sredini, upoznaje tete i nove prijatelje. Svako dijete prolazi kroz taj period, samo što se neka djeca prilagođavaju brže (za samo nekoliko dana), a drugoj djeci je potrebno duže vrijeme (i do 2 mjeseca). Neka djeca reagiraju burnije,a neka i ne pokazuju veće promjene u ponašanju. Promjene u ponašanju tijekom prilagodbe djeteta su prolazna pojava i dobro je biti pripremljen na njih, kako bi djetetu mogli što bolje pomoći u prilagodbi.

KAKO SE DJECA PONAŠAJU TIJEKOM PRILAGODBE

Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno kod rastajanja s roditeljima, plaču, odbijaju komunikaciju. Ne prihvaćaju i otvoreno se bune protiv nove situacije. Treba napomenuti da je trenutak rastanka krizni trenutak i da se većina djece nakon što roditelj ode primiri i zaigra.

Neka djeca prve dane ulaze u sobu bez otpora zainteresirana za nove igračke, da bi se otpor pojavio treći dan ili idući tjedan, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan a u njemu se ne osjećaju još sigurno.

Burno reagiraju obično mlađa djeca. Starija će poslušno ući u sobu, ali će veći dio dana šutjeti, stajati pokraj vrata, odbijati komunikaciju s tetom ili drugom djecom.

Ponekad dijete u jaslicama / vrtiću odbija jesti, teško se uspavljuje, nemirno spava i inače je plačljivo bez vidljivog razloga.

Neka djeca reagiraju regresijom u ponašanju. Dijete koje je prohodalo opet pribjegava puzanju, dijete koje je nedavno uspostavilo kontrolu stolice, sada opet obavlja nuždu u gaćice, ono koje je komuniciralo riječima sada opet pribjegava gestama i sl.

Razlog takvog ponašanja nije zaostajanje u razvoju. U želji da bude zaštićeno, dijete bira ona ponašanja koja mu nude veću sigurnost.

Takve promjene u ponašanju su prolaznog karaktera. One će nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini tj. kada se bude osjećalo sigurno.

O tome koliko dugo će trajati period prilagodbe i kako će se dijete ponašati tijekom tog perioda velikim dijelom ovisi:
– o starosti djeteta lakše se prilagođavaju starija nego mlađa djeca
– o kontaktima s većim brojem djece i odrasli
– o karakteristikama ličnosti djeteta
– jesu li i na koji način pripremana na polazak u jaslice/vrtić
– o redovitosti dolaženja u ustanovu tijekom perioda prilagodbe izostanci produžuju vrijeme prilagodbe.

KAKO MOŽEMO POMOĆI DJETETU DA SE ŠTO BRŽE I LAKŠE PRILAGODI

PRIJE SAMOG POLASKA:

 1. Češće razgovarati s djetetom o polasku u vrtić na način:

vrtić je mjesto gdje ima puno igračaka i djece
u kojem se tete znaju igrati zanimljivih igara
pričati što će se sve raditi u vrtiću i kako će teći njegov boravak
nikako ne plašiti dijete vrtićem ( tamo se mora sve pojesti, mora se spavati, vidjet ćeš ti kad dođeš u vrtić, kod tete i slične izjave)

 1. Prilagoditi ritam djetetova života u obitelji onom kojim će živjeti u vrtiću (preporučujemo pročitati “JEDAN DAN U JASLICAMA / VRTIĆU”)
 2. Privikavati dijete na noćnu posudu, da jede žlicom, pije iz šalice
 3. Osamostaljivati dijete u oblačenju, svlačenju, održavanju higijene i prehrane (za dijete vrtićkog uzrasta).

KADA KRENE U JASLICE / VRTIĆ:

 1. Poželjno je da prve dane (1-2 tjedna) dijete dolazi u vrtić na kraće vrijeme.

Za dijete od 1 do 3 godine starosti prvi dan na 1/2 sata, a kasnije sve duže i duže. Raspored dolaženja dogovoriti s odgojiteljima.

Za djecu od 3 do 6 godina trajanje boravka prvih dana može biti i duže, ali uvijek u vrijeme igre. Vrijeme odmora je kritičko vrijeme pa ga treba ostaviti za kasnije razdoblje kada se dijete donekle prilagodi novom prostoru.

 1. Ponijeti sa sobom neku djetetu dragu igračku ili predmet – oni mu pružaju sigurnost (bočica, gaza i sl.)
 2. Tijekom perioda prilagodbe nije poželjno navikavati dijete na nove oblike ponašanja (navikavanje na noćnu posudu, odvikavanje od bočice, dude)
  Ako željeno ponašanje nije usvojeno do polaska u jaslice/vrtić, tijekom prilagodbe svakako ga nije dobro poticati, nego ostaviti za vrijeme kada se dijete prilagodi novim promjenama u svom životu.
  4. Vrlo je važan jutarnji rastanak s djetetom u jaslicama / vrtiću.

Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne smije pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Rastanak s djetetom se ne smije odgađati u nedogled. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje ne preporuča se, jer dijete plaće. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.

 1. Važno je ostvariti dobar kontakt s odgojiteljem.
  Tete postaju vrlo važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako vidi da njegova mama i teta razgovaraju ljubazno.
 2. Po povratku iz vrtića, dobro je više vremena provoditi s djetetom. Šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića.
  Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, jaslice/vrtić će postati mjesto u koje će dijete rado dolaziti i gdje će provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.
  Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da to vrijeme dođe što prije.