ZDRAVSTVENE PREPORUKE ZA BORAVAK DJECE U VRTIĆU

2. travnja 2024.

Poštovani roditelji, u cilju očuvanja zdravlja vašeg djeteta i zdravlja druge djece u kolektivu, molimo da se pridržavate sljedećih naputaka:

NE DOVODITE BOLESNO DIJETE U VRTĆ!

Ukoliko dijete ima jedan ili više znakova bolesti, trebalo bi ostati kod kuće:

  • povišenu tjelesna temperatura ( iznad 37.2°C)
  • kožni osip osim ako se ne radi o ograničenom pelenskom osipu
  • zarazni kožni osip (vodene kozice, ospice)
  • uši, svrab ili znakovi drugih nametničkih bolesti
  • otežano ili ubrzano disanje
  • proljev ili povraćanje
  • konjunktivitis /upala oka/
  • herpes na koži i ustima
  • upaljeno grlo, teškoće kod gutanja
  • obilno curenje gnojnog sekreta iz nosa

Dijete s navedenim simptomima neće biti primljeno u skupinu!

Ostavljanje djece kod kuće kada su bolesni je najbolja prevencija širenja zaraznih bolesti.
Ako dijete ostaje kod kuće radi bolesti molimo Vas da o tome obavijestite odgojitelje ili zdravstvenu voditeljicu pogotovo kada se radi o zaraznim bolestima.Roditelj svakog djeteta koje će pokazivati simptome bolesti bit će obavješten telefonski i zamoljen da dođe po svoje dijete.

U slučaju da dijete nema temperaturu, ali kašlje, kiše i curi mu nos potrebno je javiti se pedijatru telefonskim putem, pedijatar će dati jasne upute o tome što trebate napraviti i postoji li potreba za dolaskom u ordinaciju.

U dječjem vrtiću strogo je zabranjena primjena lijekova, osim onih za koje postoji pisana potvrda liječnika kojom liječnik odobrava upotrebu određenog lijeka u hitnim stanjima (alergijske reakcije, febrilne konvulzije, astmatični napadi i sl. )

Zdravstvena voditeljica može primijeniti lijek za snižavanje tjelesne temperature uz potpisanu suglasnost roditelja.
Za djecu koja su zbog bolesti izbivala iz vrtića potrebno je dostaviti liječničku ispričnicu.

Da bi sačuvali zdravlje djece u Vrtiću važno je da bolesno dijete ostane kod kuće do potpunog oporavka kako bi ojačalo imunitet i kasnije bilo otporno na velik broj različitih patogenih uzročnika. Preranim dolaskom djeteta u vrtić postoji mogućnost da se ono ponovno razboli od nekog drugog uzročnika, a u isto vrijeme bolesno dijete je potencijalni uzrok razbolijevanja druge djece u vrtiću.

Roditelji moraju, nažalost, biti svjesni da će se njihovo dijete ponekad sresti s djetetom koje boluje od određene infektivne bolesti. Odmah kada se primijete simptomi, bolesno dijete će biti izolirano iz skupine, kako bi se spriječio daljnji pobol.

Zdravstvena voditeljica Gorica Tomić