PROBIR I RANO OTKRIVANJE PORODIČNE HIPERKOLESTEROLEMIJE

2. travnja 2024.

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, jer su najčešći uzrok smrtnosti i pobola prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Porodična hiperkolesterolemija je najčešći nasljedni poremećaj metabolizma lipida koji obilježavaju izrazito visoke koncentracije glavnih prenositelja kolesterola krvlju – lipoproteina niske gustoće (LDL) zajedno s visokim vrijednostima ukupnog kolesterola.
To u osoba s porodičnom hiperkolesterolemijom u pravilu dovodi do ranog nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su infarkt miokrada, koronarna bolest srca i ishemijska kardiomiopatija te ishemijski moždani udar, pa stoga i do preuranjene smrti. Budući da se radio o prirođenoj bolesti, koncentracija LDL-kolesterola u krvi tih bolesnika povećana je od djetinjstva.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj od porodične hiperkolesterolemije boluje između 10.000 i 18.000 ljudi, od toga oko 2.000 djece. Nažalost, bolest se dijagnosticira u samo jedan posto oboljelih.

Rano otkrivanje porodične hiperkolesterolemije važno je jer se ta bolest može liječiti i time spriječiti razvoj ateroskleroze, a posljedično pobol i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti.

U 2023. godini započeo je probir koji se odvija po obaveznom pregledu pri upisu djece u prvi razred osnovne škole, pri čemu se koristi jednostavna dijagnostička rutinska pretraga mjerenja ukupnog kolesterola. Ciljna skupina su sva djeca pri sistematskom pregledu kod upisa u 1. razred osnovne škole. Ako se kod djeteta utvrdi povišena vrijednost ukupnog kolesterola, školski liječnik upućuje dijete na obradu kod pedijatra. Kod djece s utvrđenom porodičnom hiperkolesterolemijom, izabrani pedijatar uključuje i obiteljske liječnike koji rade obrade ostalih članova obitelji.

Nacionalni program provodi se u ambulantama školske i sveučilišne medicine koje su u sustavu županijskih zavoda za javno, u bolnicama u pedijatrijskoj djelatnosti, te kod izabranih liječnika.

Mole se roditelje da se pridržavaju termina pregleda. Da  prije pregleda obave i sve ostalo što je važno za pregled npr. stomatološki pregled radi dobivanja Zubne putovnice i od djetetovog liječnika ( pedijatra ili obiteljskog liječnika) pribave potvrdu  o dosadašnjem zdravstvenom stanju djeteta. Na pregled je obavezno donijeti, ako ju ima, svu djetetovu medicinsku dokumentaciju ovisno o zdravstvenom stanju djeteta  i provođenju određenih kontrola i terapijskih postupaka.

U liječenju povišenih vrijednosti ukupnog kolesterola i LDL kolesterola važna je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost o čemu možete više pročitati na sljedećim poveznicama:

Letak za roditelje – kratka verzija 

Letak za roditelje – duga verzija  

Dislipidemija

Zdravstvena voditeljica, Gorica Tomić