PETA BOLEST

13. lipnja 2023.

Peta bolest zarazna je bolest koju uzrokuje parovirus B-19. Od trenutka ulaska virusa u organizam do trenutka pojave simptoma (inkubacija) može proći od 4 do 20 dana, a najčešće je to 14 dana.

Vodeći simptom bolesti je osip, a rjeđe se mogu javiti temperatura, glavobolja i curenje iz nosa. Osip se najčešće prvo pojavljuje na obrazima, ali se narednih dana može proširiti na prsa, leđa, ruke i noge djeteta. Može varirati u intenzitetu i obično nestaje za 7 do 10 dana.Izgleda poput mrežastih uzdignutih područja sa središnjim bljedilom. Kada se pojavi osip dijete više nije zarazno.

Bolest se širi kapljičnim putem (iskašljajem, kihanjem, sekretom nosa…), zbog čega se u kolektivima poput vrtića njezina zaraznost procjenjuje na 10-60%. Bolest prolazi kroz 7 do 10 dana, ali može potrajati i nekoliko tjedana te obično ne iziskuje liječenje.

Mjere prevencije

Ne postoji lijek za sprječavanje infekcije parvovirsom B19. Pravilnom prevencijom možemo smanjit mogućnost zaraze. (1)

  • Često prati ruke, najmanje 20 sekundi, sapunom i toplom vodom.
  • Pokriti usta i nos kod kašljanja i kihanja
  • Ne dodirivati sluznicu oči, nosa ili usta
  • Izbjegavati bliski kontakt s zaraženim osobama

Liječenje

Peta bolest je obično blaga i kratkog trajanja te ne zahtjeva posebno liječenje. Djeca i odrasli koji su inače zdravi potpuno se oporave.

Liječenje je simptomatsko, obično uključuje ublažavanje simptoma poput vrućice i svrbeža.

Pobrinut se također treba  i da  dijete dovoljno odmara i konzumira dovoljno tekućine. Poželjno je da se dijete odijeva u laganu i prozračnu odjeću prirodnih materijala.

Tijelo treba prati u mlakoj vodi s neutralnim sapunima koji ne isušuju kožu. Nakon pranja tijelo blago „potapkati“ ručnikom da se ne nadraži koža.(2)

MOLIMO DA SE KOD POJAVE BILO KAKVOG KOŽNOG OSIPA PRIJE DOVOĐENJA DJETETA U VRTIĆ POSAVJETUJETE S PEDIJATROM, ČIJA JE NADLEŽNOST UTVRDITI MOŽE LI DIJETE POHAĐATI VRTIĆ I JE LI OSIP PRIJETNJA ZDRAVLJU VAŠEG DJETETA I DRUGE DJECE U VRTIĆU.

KOD POJAVE KOŽNIH OSIPA KOD DJETETA U VRTIĆU KONTAKTIRAT ĆEMO VAS TE NAKON ŠTO PEDIJATAR POTVRDI DA DIJETE MOŽE POHAĐATI VRTIĆ, VRAĆA SE U KOLEKTIV.

Gorica Tomić, zdravstvena voditeljica

Literatura:

  1. Tešković G. Klinička infektologija. Medicinska naklada 2019. str.  493-495
  2. https://www.cdc.gov/ (07.06.2023)