Prvi dani u vrtiću – prilagodba u ‘novom normalnom’

23. rujna 2020.

Kada dijete prvi put krene u vrtić, u normalnim uvjetima, tamo bi zajedno s roditeljima prošlo prilagodbu. Međutim, razmatra se opcija da roditelji neće smjeti ulaziti u vrtić. To će cijeli proces učiniti puno stresnijim za dijete, ali i roditelje, ali evo par savjeta koji će vam olakšati situaciju

Dajte djetetu neki prelazni predmet koji će mu služiti za utjehu i podsjećati ga na dom i vas (plišanac, igračka, dekica…). Ono što je važno naglasiti je da se nikada ne smijete iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada ćete ih napustiti. Nekada i sami odgajatelji znaju reći da je najbolje da se roditelj naprosto izgubi dok je dijete zaigrano. Ali iskreno savjetujem da to ne nikako radite.

Najavite svoj odlazak: “Tata mora ići raditi. Čim završim, dođem po tebe” ili “Mama mora na WC. Brzo se vratim.” Djeca ne znaju razliku između 5 minuta i 8 sati, njima je to isto. Neka djeca, kada im se kaže da roditelj ide raditi, mogu još više inzistirati da idu s roditeljem jer misle da tamo rade nešto jako interesantno. Ali to ćete vidjeti kada krene prilagodba koja je opcija najbolja za vas.

Cijeli proces odlaska treba ponavljati kako bi dijete shvatilo da kada roditelji na odlasku kažu da će se vratiti po njega – govore istinu.

Odvajanje bi trebalo biti kratko uz zagrljaj i poljupce i poticanje na neku aktivnost. “Da li bi mi mogao složiti kulu od kockica? Budeš mi je pokazao kada se vratim”. Ako je tužno, utješite ga, ali ne predugo. Što je više uz vas to će više inzistirati da ne odete. Važno je da budete čvrsti i veseli. Ako dijete vidi tugu na vašem licu dobit će konflikte informacije i počet će osjećati nelagodu i strah. Dijete razmišlja nekako ovako:”Mama kaže da je vrtić zabavan, a ona je tužna. Mora da nešto nije u redu. Ne želim biti tu.”

Nakon povratka kući, veselo pričajte o onom lijepom u vrtiću i naglasite sve ono pozitivno o odgojiteljima. Važno je da dijete od vas dobije pozitivne poruke jer će onda sve puno lakše prihvatiti. Ono prije svega vjeruje vama. Kod kuće je važno da djetetu pružite dodatnu pažnju jer će mu nedostajati, pogotovo sada kada se inzistira na distanciranju i kada ni odgojitelji ne smiju imati previše kontakta s djecom. A dobro znamo da zagrljaj eliminira stres, a neće ga moći dobiti. Pažnju mu pružite kroz posebno vrijeme koje će biti provedeno bez elektronskih naprava (zajednička šetnja, čitanje, igre, valjanje po krevetu, grljenje i što god vam padne na pamet).

Tekst: Iva Brčić, mag.soc/phil., praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju ,The Happiest Baby edukatorica