Male tajne zdrave prehrane djece

22. rujna 2020.

Vrlo je važno uspostaviti dobre prehrambene navike kod djeteta ne samo u početku kad krećemo s kašicama, već i nadalje kako prehrana djeteta postaje sve raznolikija i bogatija.

Obično pažljivo biramo i pripremamo namirnice na početku prihranjivanja, ali tako moramo nastaviti i dalje kako dijete ne bi imalo problema sa zdravljem, tekom i tjelesnom težinom.

  • Izbjegavajte proizvode od bijelog brašna. Proizvodi od integralnog brašna puno su zdraviji jer sadrže vlakna i minerale.
  • Odgađajte uvođenje slatke hrane u djetetovu prehranu. Ne nutkajte ga slatkišima i ne zaslađujte mu kašice. Ako to ipak činite, upotrebljavajte smeđi šećer u skromnim količinama. Ipak se najbolje suzdržavati od šećera u prehrani jer će vam i poslije biti lakše ograničiti unos šećera. Pokušajte mu ne nuditi šećer tijekom prve godine djetetova života.
  • Ne stavljajte voće u mliječne proizvode. Dijete će se naviknuti na prirodan okus mliječnih proizvoda i neće imati potrebu da svu hranu zaslađuje.
  • Djetetove prehrambene sklonosti oblikuju se u najranijoj dobi. Naučite ga uživati u zdravoj hrani i cijelog će života biti sklono takvoj prehrani.
  • Čim djetetu počnu izbijati zubi, izbacite kašice iz prehrane i orijentirajte se samo na odabir čvrste hrane. Žvakanje čvrste hrane masira desni i pospješuje njihovu prokrvljenost. Osim toga, uporaba čeljusti jača i žvačne mišiće te potiče pravilan rast zubi.
  • Pripazite na unos soli. Ne pretjerujte s ovim začinom. Budite jednako pažljivi kao i sa šećerom i nikako djetetu ne nudite slane grickalice. Povećan unos natrija može štetiti.
  • Kuhajte raznolike obroke. Mnoga djeca se groze novih namirnica. Naviknite ih na to da se njihov meni mijenja iz dana u dan, a ne da su im obroci jednolični.