Vodene kozice kod djece: simptomi, trajanje i liječenje

23. svibnja 2024.

Što su vodene kozice?

Vodene kozice, poznate i pod nazivom varičela, su virusna zarazna bolest koja se izrazito lako prenosi sekretom dišnih puteva ili tekućinom mjehurićastih kožnih promjena, stoga najčešće obolijeva više djece u istom kolektivu (vrtićke skupine ili školski razredi). Prvi znakovi bolesti javljaju se 10 do 20 dana, a najčešće oko 14 nakon kontakta s oboljelom osobom.

Kako izgledaju vodene kozice?

Tipične kožne promjene kod vodenih kozica su male ružičasto-crvene papule koje se unutar 24 sata pretvore u vodeni mjehurić, nakon čega se kroz nekoliko dana suše i postanu krasta te na posljetku same otpadnu.

Takav osip izbija na mahove kroz 2 do 5 dana, a u svakom mahu se javljaju nove papule koje kasnije prolaze kroz sve ranije navedene stadije te može i ne mora biti praćen povišenom tjelesnom temperaturom koja, ako se javi, najčešće se vraća u normalnu kad osip prestane izbijati.

Kožne promjene se prvo javljaju na trupu gdje su obično i najgušće, a onda se šire na vrat, lice, vlasište te ruke i noge. Također je važno napomenuti da i sluznice oka, uha, usta i spolovila mogu biti zahvaćene.

Kad svi mjehurići postanu kraste, najčešće oko 10-og dana od početka bolesti, dijete više nije zarazno i obično se nakon 2 tjedna može vratiti u kolektiv. Po koži ne ostaju ožiljci, osim u jače inficiranih krasta ili onih koje je dijete uporno mehanički gulilo.

Koje su komplikacije vodenih kozica?

Komplikacije vodenih kozica nisu česte te bolest obično prolazi prethodno opisanim kliničkim tijekom. Ako se jave, najčešće komplikacije su gnojne, bakterijske upale kože kojima su ulazno mjesto „izgrebeni“ mjehurići. Puno rjeđe su one teže komplikacije bolesti – virusna upala pluća ili upala mozga i mozgovih ovojnica (pod većim rizikom su djeca s oslabljenim imunitetom ili ona koja boluju od malignih bolesti).

Znakovi bolesti koji mogu upućivati na komplikacije i pri kojima se treba odmah javiti liječniku:

  • kraste ili mjehurići koji zajedno s podležećom kožom izgledaju gnojno, izrazito crveno ili se osip doima krvav
  • osip koji se javlja u području oka
  • visoka tjelesna temperatura, naročito od 40°C i više koja na pada na primjenu lijekova
  • izraženi kašalj, teško disanje i hroptanje
  • pospanost, malaksalost i klonulost, učestalo povraćanje, jaka glavobolja u starijeg djeteta (pogotovo ako ne popušta na primjenu analgetika), vrtoglavica ili zanošenje pri hodu

Kako liječiti vodene kozice kod djece?

Prvenstveno se provodi simptomatska terapija. Povišenu tjelesnu temperaturu snižavamo paracetamolom i ibuprofenom u preporučenim dozama. Svrbež možemo ublažiti premazivanjem ili špricanjem kožnih promjena preparatima dostupnim u ljekarnama, tuširanjem vodom ili eventualno ispiranjem blagom otopinom hipermangana uz sušenje kože mekim ručnikom laganim tapkanjem bez trljanja. Pomoći može i antihistaminik koji će propisati nadležni liječnik. Za spriječavanje daljnje infekcije osipa važno je djetetu podrezati nokte, redovito prati ruke antibakterijskim sapunom, a kod izraženog svrbeža malog djeteta mogu mu se staviti pamučne rukavice.

Terapija lijekovima kao što je aciklovir, rezervirana je za liječenje bolesti u djece s oslabljenim imunološkim sustavom ili koja boluju od drugih kroničnih bolesti, kao i kod težih oblika vodenih kozica i komplikacija.

Zdravstvena voditeljica, Gorica Tomić