Aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja 

7. svibnja 2024.

Svjetski dan zdravlja svake godine se obilježava 7. travnja, kako bismo posvetili pažnju cijelog svijeta na određenu zdravstvenu temu. Ove godine, svjesni činjenice da je zdravlje milijuna ljudi širom svijeta ugroženo uslijed bolesti, stradavanja i klimatskih promjena. Tema Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo!“

Svjesni činjenice da se zdravstvene navike i briga o zdravlju uče od najranijeg djetinjstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo svake godine uoči obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, obilježava Tjedan zdravlja u vrtiću.

Tjedan zdravlja u vrtiću potaknut je u sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo, u suradnji sa Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, Društvom medicinskih sestara dječjih vrtića, Poliklinikom SUVAG, Dječjim vrtićem Slavuj iz Strmca (Sveta Nedjelja) i Dječjim vrtiće Drniš, pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Sanje Musić Milanović.

Cilj obilježavanja Tjedna zdravlja u vrtiću je zajedno s djecom i obiteljima osvijestiti važnost brige o zdravlju, naučiti nove načine kako djeci približiti zdrave navike.

Na mrežnim stranicama projekta Živjeti zdravo nalaze se dodatne ideje za roditelje i niz materijala kojima se mogu koristiti svi koji žele pronaći ideje za aktivnosti s djecom.

Stomatološka ordinacija


Djeca odgojno – obrazovne skupine „Leptiri“ i odgojno – obrazovne skupine „Loptice“  posvetila su jedan tjedan važnosti oralne higijene, a u Tjednu zdravlja nas je posjetila stomatologinja i održanom radionicom upotpunila naš program te potaknula djecu na redovito četkanje zubi i redovne odlaske stomatologu u njihovoj maloj ordinaciji.

 Zdravi tanjur

Pravilnu prehranu odlikuje umjerenost, raznolikost i uravnoteženost. Radi što lakše primjene ovih pravila osmišljen je zdravi tanjur. Zdravstvena voditeljica je zajedno s djecom razgovarala o važnosti raznovrsne prehrane i preporučenom dnevnom unosu pojedinih skupina namirnica na našim tanjurima. Vrijedni mališani su potom izrađivali „Zdravi tanjur“ uz pomoć različitih sličica koje su izrezivali iz reklamnih kataloga te razvrstavali i lijepili po tanjuru. Djeca su upoznata s hranom koju treba više jesti, a koju manje te svakodnevno za vrijeme obroka komentiraju jelovnik.

Male tjelesne aktivnosti

U svim odgojno – obrazovnoj skupini redovito provodimo male tjelesne aktivnosti unutar skupine i na otvorenom. Potičemo prirodne oblike kretanja (hodanje, puzanje, trčanje, skakanje, penjanje…) raznim vježbama i poligonima. Tako poboljšavamo motoričke i funkcionalne sposobnosti, poput koordinacije, fleksibilnosti i ravnoteže.  

Čiste ruke – manje muke

Na slikovit i iskustven način djeci se je približila važnost održavanja osobne higijene. Cilj radionice je podići znanje i svijest djece od najranije dobi o važnosti higijene ruku u svrhu sprječavanja zaraznih bolesti. Budući da djece prvenstveno jasličke dobi još nemaju potpuno usvojene higijenske navike, neophodno je trajno osvještavanje, podučavanje o higijenskim navikama te redovito podsjećanje na njih kroz svakodnevnu igru i prigodne pjesmice.

Voda s okusom

Napravili smo vodu s okusom i ujedno vježbali finu motoriku sjeckanjem povrća i voća. Cilj ove aktivnosti bio je potaknuti razvoj zdravih prehrambenih navika kod djece na zabavan i kreativan način. Djeca su uživala isprobavajući različite kombinacije okusa. Kasnije smo razgovarali koji su im parovi okusa bili najbolja kombinacija.

Bolnica za medvjediće

Naši mali doktori uz puno truda i zabave liječili su bolesne plišance. Nakon temeljitog pregleda, svaki plišani pacijent dobio je poseban tretman, sirup za kašlja, zavoj za ozljedu i naravno dozu ljubavi i pažnje. Uz pomoć hrabrih mališana plišanci su brzo ozdravili i postali ponovno spremni za igru.

Moje tijelo

Promatrajući fotografije u enciklopedijama, slikovnicama i raznim igrama naučili smo koji sve dijelovi čine ljudsko tijelo. Kako bi bolje upoznali sebe djeca su se promatrala u ogledalu, a zatim pokušala nacrtati što su vidjeli. Učili su kako održavati higijenu vodeći brigu za luke koje su kupali, umivali, prali im zube i odijevali u čistu odjeću.