NACIONALNI I PREVENTIVNI PROGRAM  RANOG OTKRIVANJA SLABOVIDNOSTI 2018. – 2028.

19. siječnja 2024.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti službeni je program Ministarstva zdravstva koji se provodi na području Republike Hrvatske. U provedbi programa sudjeluju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam te zdravstveni radnici iz područja oftalmologije koji provode preventivne preglede za djecu u dobi od četiri godine.

Cilj ovog programa je smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1 % otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje i nastupilo izlječenje.

Četverogodišnja djeca dobiju poštom na kućne adrese pozivno pismo (s detaljnim informacijama o programu) i pozivnicu (s navedenim datumom, mjestom i vremenom oftalmološkog pregleda).
Pregled nalikuje igri, traje kratko te je posve bezbolan i bez opisanih posljedica. Ukoliko se nakon obavljenog preventivnog pregleda kod djeteta postavi sumnja na slabovidnost, dijete će se uputiti na daljnju oftalmološku obradu.
Na pregled je potrebno ponijeti zdravstvenu iskaznicu djeteta!

Preventivni pregled djece definiran je službenim dokumentom dostupnim na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske putem sljedeće poveznice:

https://zdravlje.gov.hr/UserDocsImages//2018%20Natje%C4%8Daji//Nacionalni%20preventivni%20program%20ranog%20otkrivanja%20slabovidnosti%202018.-2028.%20scan.pdf

INFORMACIJE O PROGRAMU

Više informacija o programu, pregledu ili promjeni termina pregleda (moguća je samo jedna promjena) dostupne su na besplatnom info-telefonu (radnim danom od 09:00 do 15:00 h): 0800 8448 ili putem e-pošte: [email protected].

Zdravstvena voditeljica Gorica Tomić