ENTEROVIROZE – RAZLOG LJETNOG JAVLJANJA LIJEČNIKU

28. lipnja 2023.

Enteroviroze nazivamo skupinu bolesti uzrokovanih enterovirusima, koje mogu imati razne kliničke manifestacije, ovisno o tome koji organ virus zahvaća. Težina kliničke slike varira od vrlo blage do izrazito teške. Najznačajniji uzročnici za čovjeka su: Poliovirusi (tri tipa 1,2,3), Coxsackie virusi: Skupina A serotip 23, skupina B serotip 6, Echo virus serotip 31, Enterovirus serotip 68 – 71.

 Većina enterovirusnih infekcija javlja se tijekom ljeta i rane jeseni (lipanj – listopad) kada se mogu javiti epidemijski u vrtićima, školama i bolnicama.

Prijenos enteroviroza

Enteroviroze se mogu pronaći u respiratornom sekretu (npr. slini, ispljuvku ili iscjetku iz nosa) i stolici zaražene osobe. Ljudi se mogu zaraziti izravnim kontaktom s izlučevinama zaražene osobe ili neizravnim kontaktom s kontaminiranim površinama ili predmetima. Iznimno onečišćena voda i hrana kao i prijenos preko vektora (muhe, žohari) može dovesti do nastanka bolesti. Virus može ući u tijelo kroz respiratorni i gastrointestinalni trakt. Neonatalna infekcija također se može dobiti vertikalno od zaražene majke.

Simptomi enteroviroza

Simptomi blažih oblika enterovirusne infekcije praćeni su povraćanjem, proljevom, upalom grla, visokom temperaturom i dehidracijom. Ponekad mogu uključivati vazikule i čireve u usnoj šupljini, vazikule ili papule na dlanu ili tabanu ovisno o vrsti i tipu virusa.

Prema nazivu enteroviroze prvi dojam je kako se radi o infekciji probavnog sustava i da je neposredan rezultat te infekcije proljev. Međutim, proljev nikada ne dominira kliničkom slikom enteroviroze, a stolice budu mekane i kašaste konzistencije.

Nastaju u crijevu čovjeka, ali mogu odande dospjeti u krv te dospjeti do mnogih organa i središnjeg živčanog sustava. Mali broj slučajeva može biti kompliciran virusnim meningitisom (infekcija ovojnice leđne moždine i/ili mozga), encefalitisom (infekcija mozga), miokarditisom (infekcija srca), perikarditisom (infekcija srčane vrećice), akutnom mlohavom paralizom (iznenadna pojava slabosti u jednoj ili obje ruke ili noge), upalnom bolesti mišića (spora, progresivna slabost mišića).

Novorođenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom su pod povećanim rizikom od razvoja težih kliničkih slika i mogućih komplikacija.

Liječenje enteroviroza

Ne postoji specifično liječenje enterovirusnih infekcija. Mnoge infekcije enterovirusima prolaze bez većih posljedica i samoizlječenjem. Izrazito je važan odmor i nadoknada tekućine. Najvažnije je djeci nuditi tekućinu zbog mogućnosti dehidracije uzrokovane proljevom i povraćanjem.

Ako je povišena temperatura možete dati djetetu Paracetamol ili Brufen u odgovarajućoj dozi. Osobe sa slabim imunološkim sustavom te zdrava djeca i odrasli s teškim enterovirusnim infekcijama možda će trebati liječenje u bolnici.

Mjere prevencije bolesti

  • Pravilno i redovno pranje ruku. Vrlo je važno nakon presvlačenja djeteta i korištenja vlažnih maramica ruke dobro oprati vodom i sapunom, posebno ako dijete ima proljev.
  • Hranu ne bi trebalo isprobavati istom žličicom kojom hranimo dijete, a dudu varalicu valja uvijek oprati pod vodom.
  • Redovno čistiti igračke i ne dozvoljavati djeci da ih stavljaju u usta.
  • Izbjegavati bliski kontakt sa zaraženim osobama.
  • Redovito čistiti površine s kojima su zaraženi u kontaktu.
  • Jedina enterovirusna infekcija koja se može spriječiti cijepljenjem je poliomijelitis (dječja paraliza). Zahvaljujući obveznom cijepljenju protiv dječje paralize u RH eradikcija (iskorjenjivanje) poliomijelitisa proglašena je 2002. godine, isto kao i u Europi. Međutim, zbog mogućeg uzroka divljeg polio virusa iz drugih dijelova svijeta (Afrika, Indija) cijepljenje protiv dječje paralize se još provodi kako u RH, tako i u Europi.

Zdravstvena voditeljica Gorica Tomić

Izvori:

  1. Ropac D. i suradnici: Epidemiologija zaraznih bolesti. Medicinska naklada, Zagreb, 2003.
  2. https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/enteroviroze